Foto's LH

Onbekend maakt onbemind

Het Holland International Blues Festival is weer voorbij. Veel bluesliefhebbers kijken alweer uit naar de derde editie. De kaartverkoop liep minder vlot dan vorig jaar. Dat had alles te maken met de line up, zoals dat zo mooi heet. Ik heb verschillende mensen horen mopperen dat er geen grote namen op het affiche stonden en dat ze daarom nog niet wisten of ze wel zouden gaan. Als je wacht op Eric Clapton of The Rolling Stones kun je wachten tot je een ons weegt. Waarom altijd gefocust op die grote namen? Waarom aarzelen we zo lang voordat we het avontuur aangaan? Waarom pas kaartjes kopen als op de valreep blueslegende Buddy Guy (1936!) nog wordt gecontracteerd? Verschillende artiesten en bands van misschien minder grote naam en faam hebben afgelopen weekend de sterren van de hemel gespeeld. Onbekend maakt onbemind. Jammer.

Elke tweede vrijdag van de maand in de periode oktober –april kunnen literatuurliefhebbers terecht in café de Amer in Amen voor het literaire programma De literaire hemel. Elke maand komt daar een keur aan schrijvers aan het woord die in uitstekende interviews vaak veel boeiends te melden hebben. Wat mij de laatste keren dat ik er was opviel was dat juist de schrijvers die niet bekend zijn bij een breed publiek schitterende verhalen te vertellen hebben. Als de grote namen komen moet je reserveren, dan is de Amer binnen de kortste keren uitverkocht. Als er minder bekende schrijvers op het programma staan is er vaak nog wel een plekje vrij. Ook hier maakt onbekend dus onbemind. En ook dat is jammer. Kaskrakers zijn niet per definitie de beste films. Bestsellers niet automatisch de interessantste boeken.

Het kan niet op met al die cultuur in Grolloo en directe omgeving. Waarin kleine dorpjes groot kunnen zijn. Zaterdag 17 juni en zondag 18 juni is in Amen het Festival Zomerzinnen. Ook hier treden grote namen en onbekende schrijvers en muzikanten naast elkaar op. Bert Wagendorp komt. En Marcel Möring, Auke Hulst, Adriaan van Dis en vele anderen. Ook Alfred Birny is van de partij. Hij won onlangs met De tolk van Java de Libris Literatuur Prijs 2017. Maar er is in Amen ook onbekend talent. Vast en zeker de moeite waard. En zeker niet uitverkocht. 
Grolloo heeft een klein, maar fraai museum. Het C+B museum toont op dit moment de tentoonstelling So Many Roads. Erwin Java, de gitarist die 25 jaar optrok met Harry Muskee, opende de expositie op 26 april. Samen met Harry was hij altijd on the road. Naar optredens, interviews, studio-opnames en radio – en televisieverplichtingen. Bij nacht en ontij. Natuurlijk is het Rijksmuseum in Amsterdam fantastisch. Of het Van Gogh Museum. In het Louvre in Parijs moet je ook geweest zijn. Zo zijn er zoveel musea. Bekend en beroemd. Lange rijen bezoekers. Eindeloos wachten. In de Voorstreek hoef je nooit in de rij te staan. En toch is het de moeite waard.

Column van Lukas Koops in  SGO Blad Grolloo, juni 2017