Foto's laatste bijeenkomst

Shortlist

Marcel Möring (DLH oktober 2019) heeft meAmen de shortlist van de eerste Boekenbon Literatuurprijs 2020 gehaald. 12 november wordt het winnende boek bekend gemaakt.

moring

Anton Wachterprijs

Annemarie Haverman ( DLH december 2019) heeft met De achtste dag de Anton Wachterprijs 2020 gewonnen. Eerder kreeg ze voor deze debuutroman de Bronzen Uil. Haverman schrijft wekelijks voor Dagblad De Gelderlander een column over haar zwaar gehandicapte zoon. Ook in De achtste dag speelt een gehandicapte zoon ene belangrijke rol. Weduwnaar Egbert is terminaal ziek, maar heeft de zorg over zijn volledig van hem afhankelijke zoon. Hoe moet dat? De jury van de Anton Wachterprijs stelt dat het een vakkundig geschreven boek is. ”Een onmogelijk zwaar thema, maar beheerst en met groot vakmanschap geschilderd. Tederheid en harde werkelijkheid gaan hand in hand.” De prijs, die eerder ging naar o.a. A.F.Th.van der Heijden, Arnon Grunberg en Ilja Leonard Pfeijffer wordt begin november uitgereikt.

annemarie haverkamp

Winnaar Poëziedebuutprijs 2020

Iduna Paalman uit Rolde (DLH november 2019) heeft met De grom uit de hond halen de Poëziedebuutprijs 2020 gewonnen. Uit het juryrapport
“Paalman dicht met een cool die het niet moet hebben van grote, vormelijke experimenten, wel van grote beheersing. Het contrast tussen de beklemming, de nieuwsgierige observaties en talige precisie houdt de lezer alert.”

Iduna en Annette Copy

Nominaties

1 September is de longlist van De Nederlandse Biografieprijs bekend gemaakt.
Voor de tweejaarlijkse prijs komen 12 boeken in aanmerking. Genomineerd zijn oa:

Kellendonk. Een biografie - Jaap Goedegebuure (DLH dec. 2015)
Hemelse mevrouw Frederike. Biografie van Fritzi Harmsen van Beek - Maaike Meijer (DLH dec.2018) 

Hannema, museumdirecteur. Over kunst en illusie - Wessel Krul (DLH april 2019).

 

Wessel Krul Albert Haar Copy


Ook in de jury zitten bekenden van De Literaire Hemel:
Elisabeth Leijnse, schrijfster van Cécile en Elsa, strijdbare freules, was januari 2017 te gast en Mary Kemperink vertelde februari 2004 over Vestdijk.

27 Oktober is de prijsuitreiking.

Marcel Möring (DLH oktober 2019) maakt met Amen kans op de eerste Boekenbon Literatuurprijs 2020. Op 29 september maakt de jury de shortlist en 12 november het winnende boek bekend.

DLH 11 10 2019 Marcel Moring Copy

Pieter van Os wint Brusseprijs

Schrijver en journalist Pieter van Os (DLH januari 2020) heeft met zijn boek Liever dier dan mens. Een overlevingsverhaal de Brusseprijs 2020 voor het beste journalistieke boek gewonnen. 
Volgens de jury is het boek "grote journalistiek, hoewel het misschien niet volgens de klassieke journalistieke wetten is opgezet. Het legt de lat heel hoog voor de inzendingen voor de komende jaren." 

pieter van os winnaar brusseprijs 2020 voor beste journalistieke boek

Genomineerd

Welkom in de club van Thomas van der Meer (DLH januari 2020) en Draaidagen van Bianca Boer (zou april 2020 te gast zijn) staan op de longlist van de Hebban Debuutprijs 2020. Een honderdkoppige lezersjury bepaalt de shortlist en een professionele jury kiest vervolgens een winnaar.

foto lh Copy

 

 

Overleden

Alexander Münninghoff (DLH november 2015) is 28 april overleden. Münninghoff (1944-2020) was journalist en schrijver. Op zijn 70ste publiceerde hij zijn autobiografie De stamhouder. Het boek werd een bestseller en bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs 2015. In ons gastenboek schreef hij: “Het was groot en goed in De Literaire Hemel! Hoop er ooit nog eens definitief in te belanden.” 

munninghoff

Nominaties Brusseprijs 2020

Elsbeth EttyIn de man zit nog een jongen (DLH februari 2019) en
Pieter van OsLiever dier dan mens (DLH januari 2020) staan op de longlist van de Brusseprijs 2020. De jury van deze prijs voor het beste journalistieke boek van het afgelopen jaar heeft in totaal vijftien titels gekozen. Begin mei volgt de shortlist met vijf nominaties voor de prijs. De winnaar wordt 13 juni bekendgemaakt in een uitzending van NOS Met het Oog op Morgen.

foto

Sabine van den Berg

Nominaties Beste Groninger Boek 2020

Sabine van den Berg (DLH januari 2019) is met haar dichtbundel Nestvlinders genomineerd voor het Beste Groninger Boek 2020 fictie. Ook Anjet Daanje ( DLH december 2016) en Wouter Godijn ( DLH 2014) maken kans op de prijs. Uit een totaal van 49 inzendingen koos de jury negen boeken die in aanmerking komen voor de prijs. Vier in de categorie “fictie” en vijf in de categorie “non-fictie”. De verkiezing van het Beste Groninger Boek wordt georganiseerd door Noordwoord. 
De prijswinnaars worden bekendgemaakt op de laatste zondag van de Boekenweek: zondagmiddag 15 maart, van 13.30 tot 15.45 uur in Forum Groningen. De toegang is gratis.sabine van de berg

Nominaties Ida Gerhardt Poëzieprijs

Iduna Paalman (DLH november 2019) is met haar debuutbundel De grom uit de hond halen genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs. In december koos de Volkskrant haar ook al tot literair talent van 2020. Andere kanshebbers zijn Bart Moeyaert en Marieke Lucas Rijneveld, Op 14 maart wordt bekend wie de prijs krijgt.

iduna paalman

Longlist Libris Literatuurprijs

Thomas van der  Meer ( DLH januari 2020) is één van de achttien kandidaten voor de Libris Literatuurprijs. Zijn boek Welkom bij de club staat op de longlist.
Op 2 maart volgt de shortlist van zes titels en op 11 mei maakt de juryvoorzitter de winnaar bekend.

thomas van der meer

Rob Molin

Biograaf Rob Molin overleden

8 December 2019 is schrijver, essayist en recensent Rob Molin overleden. Hij is twee keer geïnterviewd in De Literaire Hemel: november 2007 over Adriaan Morriën, over wie hij de biografie Lieve rebel schreef. En april 2014 naar aanleiding van zijn biografie van Bertus Aafjes: In de schaduw van de hemel. Rob Molin was 72 jaar.  Kester Freriks publiceerde 10 januari een necrologie in NRC Handelsblad: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/10/hij-verlangde-anders-te-leven-a3986406 

rob molin en annette timmer

 

De ommegang genomineerd voor Libris Literatuur Prijs 2019

Jan van Aken (DLH maart 2019) is een van de zes kanshebbers voor de Libris Literatuur Prijs 2019. Zijn roman De ommegang staat op de shortlist. In de jury zit o.a. Erica van Boven uit Groningen. Zij was eerder lid van de jury van de F.Bordewijkprijs 2018, die Jan van Aken in januari kreeg overhandigd. De uitreiking van de Libris Literatuur Prijs is 6 mei.

07 Jan van Aken 3

Nina Polak wint BNG Bank Literatuurprijs 2018

NIna Polak (DLH oktober 2018) heeft met haar roman Gebrek is een groot woord de BNG Bank Literatuurprijs 2018 gewonnen. Auteurs van veertig jaar of jonger met minimaal twee romans komen in aanmerking voor de prijs van 15 duizend euro. Vorig jaar kreeg Marjolijn van Heemstra (DLH november 2017) de prijs. ‘Nina Polak roert veel aan, een weet het midden te bewaren tussen ironie en ernst’, schrijft de jury. Ook verkent ze ‘de lusten en de vragen die haar generatie typeren, en dat doet ze slim, sluw en gevoelig.’ 

nina polak

Tommy Wieringa

Dubbele prijs voor Tommy Wieringa

Tommy Wieringa (DLH januari 2018) heeft donderdag 8 november de Bookspot Literatuurprijs 2018 gekregen voor De heilige Rita. De jury noemde het boek ‘in alle opzichten een klassieke roman van een meesterverteller, die weet te verrassen en bekoren, te inspireren en ontroeren.” Tommy zei in zijn dankwoord dat hij de prijs wil opdragen aan de heilige Rita en alle hopeloze gevallen die ze beschermt. Naast deze prijs, die eerder ECI Literatuurprijs en AKO Literatuurprijs heette, won Tommy Wieringa eerder op de dag ook de Bookspot Lezersprijs 2018.

tommy wieringa

nieuwe presentator

De Literaire Hemel gaat samenwerken met Dagblad v/h Noorden

Vrijdag 12 oktober opent De Literaire Hemel de deuren voor het 18e seizoen. De unieke formule is niet veranderd, wel de presentatie. Albert Haar heeft aangegeven zijn rol als interviewer te beëindigen, om plaats te maken voor een jongere generatie. Het bestuur is blij in cultuurjournalist Joep van Ruiten van Dagblad van het Noorden een waardige opvolger gevonden te hebben.

joep en annette kleiner

Nominaties Libris Geschiedenis Prijs

Een bezielde schavuit, Jacob van Lennep van Marita Mathijsen (DLH februari 2018) en De sigarenfabriek van Isay Rottenberg geschreven door Hella en Sandra Rottenberg ( DLH april 2018) dingen met nog acht andere boeken mee naar de 12e Libris Geschiedenis Prijs. Deze prijs bekroont boeken die een algemeen publiek aanspreken. Er is een bedrag van € 20.000,- aan verbonden. De winnaar wordt op 28 oktober a.s. bekend gemaakt.

nominaties

© Albertien Klunder 

 

Murat Isik wint Libris Literatuurprijs 2018

Wees onzichtbaar van Murat Isik (DLH december 2017) heeft de 25ste Libris Literatuur Prijs gewonnen en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. Uit het  juryrapport : “Wees onzichtbaar is geschreven in een directe, meeslepende stijl, in ruim honderd anekdotische, scherp gefocuste hoofdstukken, rijk aan krachtige details en treffende observaties.”  Murat Isik , die eerder de Nederlandse Boekhandelsprijs 2018. heeft gekregen, noemde het  “een magisch moment”.

murat isik goed

nominatie Hebban Debuutprijs

Maarten van der Graaf (DLH februari 2018) is met Wormen en engelen een van de 12 kanshebbers op de Hebban Debuutprijs. In september wordt de winnaar bekend gemaakt.

Maarten van der Graaf
Foto: Rego Meijer

nominaties

Beste Groninger Boek

Nhung Dam
 (DLH april 2017) heeft met Duizend Vaders zondag 11 maart  de prijs gewonnen voor beste Groninger boek in de categorie fictie.

Nhung Dam foto Martin Drent RTV Noord

Foto: Martin Drent/RTV Noord

Volgens juryvoorzitter Mansveld beschrijft de geboren Groningse, opgegroeid in de wijk Beijum, op een bijzondere manier een wereld waar het altijd winter is. 'Het laat je nadenken over de zin en onzin van het leven. We kijken uit naar haar volgende boek.' 
De andere genomineerden voor de categorie fictie waren Sabine van den Berg, Auke Hulst, Coen Peppelenbos en Lucas Zandberg. 

Shortlist Libris Literatuur Prijs

Marjolijn van Heemstra (DLH november 2017), Murat Isik (DLH december 2017) en Tommy Wieringa (DLH januari 2018) hebben de shortlist van de Libris Literatuur Prijs hebben gehaald. Aangezien er nog 6 schrijvers in de race zijn, is de kans groot dat één van “onze schrijvers” 7 mei wint. Tommy Wieringa is bovendien genomineerd voor de E. Du Perron prijs. 

Nominatie DvhN Streektaalprijs

De jury van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs heeft Leeive lieve Eva van Jannie Boerema (DLH maart 2018) genomineerd in de categorie proza en poëzie. Zondag 15 april is de prijsuitreiking.

Pagina 1 van 2