De ommegang genomineerd voor Libris Literatuur Prijs 2019

Jan van Aken (DLH maart 2019) is een van de zes kanshebbers voor de Libris Literatuur Prijs 2019. Zijn roman De ommegang staat op de shortlist. In de jury zit o.a. Erica van Boven uit Groningen. Zij was eerder lid van de jury van de F.Bordewijkprijs 2018, die Jan van Aken in januari kreeg overhandigd. De uitreiking van de Libris Literatuur Prijs is 6 mei.

07 Jan van Aken 3

Nina Polak wint BNG Bank Literatuurprijs 2018

NIna Polak (DLH oktober 2018) heeft met haar roman Gebrek is een groot woord de BNG Bank Literatuurprijs 2018 gewonnen. Auteurs van veertig jaar of jonger met minimaal twee romans komen in aanmerking voor de prijs van 15 duizend euro. Vorig jaar kreeg Marjolijn van Heemstra (DLH november 2017) de prijs. ‘Nina Polak roert veel aan, een weet het midden te bewaren tussen ironie en ernst’, schrijft de jury. Ook verkent ze ‘de lusten en de vragen die haar generatie typeren, en dat doet ze slim, sluw en gevoelig.’ 

nina polak

Tommy Wieringa

Dubbele prijs voor Tommy Wieringa

Tommy Wieringa (DLH januari 2018) heeft donderdag 8 november de Bookspot Literatuurprijs 2018 gekregen voor De heilige Rita. De jury noemde het boek ‘in alle opzichten een klassieke roman van een meesterverteller, die weet te verrassen en bekoren, te inspireren en ontroeren.” Tommy zei in zijn dankwoord dat hij de prijs wil opdragen aan de heilige Rita en alle hopeloze gevallen die ze beschermt. Naast deze prijs, die eerder ECI Literatuurprijs en AKO Literatuurprijs heette, won Tommy Wieringa eerder op de dag ook de Bookspot Lezersprijs 2018.

tommy wieringa

nieuwe presentator

De Literaire Hemel gaat samenwerken met Dagblad v/h Noorden

Vrijdag 12 oktober opent De Literaire Hemel de deuren voor het 18e seizoen. De unieke formule is niet veranderd, wel de presentatie. Albert Haar heeft aangegeven zijn rol als interviewer te beëindigen, om plaats te maken voor een jongere generatie. Het bestuur is blij in cultuurjournalist Joep van Ruiten van Dagblad van het Noorden een waardige opvolger gevonden te hebben.

joep en annette kleiner

Nominaties Libris Geschiedenis Prijs

Een bezielde schavuit, Jacob van Lennep van Marita Mathijsen (DLH februari 2018) en De sigarenfabriek van Isay Rottenberg geschreven door Hella en Sandra Rottenberg ( DLH april 2018) dingen met nog acht andere boeken mee naar de 12e Libris Geschiedenis Prijs. Deze prijs bekroont boeken die een algemeen publiek aanspreken. Er is een bedrag van € 20.000,- aan verbonden. De winnaar wordt op 28 oktober a.s. bekend gemaakt.

nominaties

© Albertien Klunder 

 

Murat Isik wint Libris Literatuurprijs 2018

Wees onzichtbaar van Murat Isik (DLH december 2017) heeft de 25ste Libris Literatuur Prijs gewonnen en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. Uit het  juryrapport : “Wees onzichtbaar is geschreven in een directe, meeslepende stijl, in ruim honderd anekdotische, scherp gefocuste hoofdstukken, rijk aan krachtige details en treffende observaties.”  Murat Isik , die eerder de Nederlandse Boekhandelsprijs 2018. heeft gekregen, noemde het  “een magisch moment”.

murat isik goed

nominatie Hebban Debuutprijs

Maarten van der Graaf (DLH februari 2018) is met Wormen en engelen een van de 12 kanshebbers op de Hebban Debuutprijs. In september wordt de winnaar bekend gemaakt.

Maarten van der Graaf
Foto: Rego Meijer

nominaties

Beste Groninger Boek

Nhung Dam
 (DLH april 2017) heeft met Duizend Vaders zondag 11 maart  de prijs gewonnen voor beste Groninger boek in de categorie fictie.

Nhung Dam foto Martin Drent RTV Noord

Foto: Martin Drent/RTV Noord

Volgens juryvoorzitter Mansveld beschrijft de geboren Groningse, opgegroeid in de wijk Beijum, op een bijzondere manier een wereld waar het altijd winter is. 'Het laat je nadenken over de zin en onzin van het leven. We kijken uit naar haar volgende boek.' 
De andere genomineerden voor de categorie fictie waren Sabine van den Berg, Auke Hulst, Coen Peppelenbos en Lucas Zandberg. 

Shortlist Libris Literatuur Prijs

Marjolijn van Heemstra (DLH november 2017), Murat Isik (DLH december 2017) en Tommy Wieringa (DLH januari 2018) hebben de shortlist van de Libris Literatuur Prijs hebben gehaald. Aangezien er nog 6 schrijvers in de race zijn, is de kans groot dat één van “onze schrijvers” 7 mei wint. Tommy Wieringa is bovendien genomineerd voor de E. Du Perron prijs. 

Nominatie DvhN Streektaalprijs

De jury van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs heeft Leeive lieve Eva van Jannie Boerema (DLH maart 2018) genomineerd in de categorie proza en poëzie. Zondag 15 april is de prijsuitreiking.

boekenprijs en libris

Nederlandse Boekhandelprijs

Murat Isik ( DLH december 2017) heeft met Wees onzichtbaar de Nederlandse Boekhandelprijs 2018 gewonnen. Boekverkopers uit heel het land verkozen zijn roman boven En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra (DLH november 2017), die op de tweede plaats eindigde. 


Genomineerde schrijvers

Wormen en engelen van Maarten van der Graaff  (DLH februari 2018) is een van de twaalf titels die door een vakjury zijn geselecteerd voor de ANV Debutantenprijs 2018. 

Nhung Dam 
(DLH april 2017) is met Duizend vaders genomineerd voor Het Beste Groninger Boek in de categorie fictie. De prijswinnaar wordt zondag 11 maart bekend gemaakt in Groninger Forum Bibliotheek.


Nog 18 schrijvers maken kans op de 25ste Libris Literatuur Prijs. Op de longlist staan o.a. zijn Marjolijn van Heemstra (DLH november 2017) met En we noemen hemMurat Isik (DLH december 2017) met Wees onzichtbaar en Tommy Wieringa (DLH januari 2018) met De heilige Rita. Op maandag 5 maart a.s. maakt de jury de shortlist bekend. De prijsuitreiking is 7 mei.

wieringa

Winnaar BNG Bank Literatuur Prijs 2017

Winnaar BNG Bank Literatuur Prijs 2017

Marjolijn van Heemstra ( DLH november 2017) heeft met haar roman En we noemen hem
11 januari de BNG Literatuurprijs 2017 gewonnen. In het juryrapport staat onder meer:
”Van Heemstra weet hoe je de lezer nieuwsgierig houdt. Het moderne cliché dat het verleden niet wit of zwart, maar grijs was, verandert in haar speurtocht in een kleurrijke kluwen van feiten en herinneringen. Om daar iets van te kunnen maken, een verhaal dat zowel naar het verleden wijst als naar de toekomst, moet je een schrijver van formaat zijn.” 

De BNG Literatuurprijs is een oeuvreprijs ter waarde van € 15.000,- bedoeld voor Nederlandstalige auteurs die niet ouder zijn dan veertig jaar, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan; die nog niet doorgebroken zijn en die geen grote literaire prijs hebben gewonnen.

marjolijn van heemstra

Winnaar NRC Boekenwedstrijd 2017


Wees onzichtbaar van Murat Isik (DLH november 2017) is de glorieuze winnaar van de jaarlijkse boekenwedstrijd van NRC Handelsblad. Ruim 15.000 lezers van NRC stemden op  25 boeken, die vier of vijf waarderingsballen kregen van de recensenten.  Twintig procent van de stemmen ging naar Wees onzichtbaar. Het is een boek van 600 pagina’s met talloze verhalen over de coming-of-age van een Turks-Nederlandse jongen die opgroeit in de Amsterdamse Bijlmer in de jaren tachtig en negentig. Eerder schreef NRC over deze tweede roman van Isik dat de schrijver er "bewonderenswaardig in slaagt om je steeds geboeid te houden", en dat hij "een waardevol, literair geluid in het huidige identiteitsdebat" laat horen
.

Hendrik de Vriesstipendium

Nick ter Wal (DLH februari 2016) heeft zaterdag 9 december het Hendrik de Vriesstipendium 2017 gewonnen. Hij kreeg een jachttrofee en een bedrag van € 6000,-, waarvan € 2.500,- bestemd is voor een publicatie bij uitgeverij Passage. Nick ter Wal wil een boek maken over schrijver Ferdinand Langen (1918-2016). 

Nominaties

Murat Isik (DLH december 2017) en Marjolijn van Heemstra (DLH november 2017) zijn,  met nog twee schrijvers, genomineerd voor de shortlist van de BNG Bank LIteratuurprijs 2017. De prijs is bedoeld voor Nederlandstalige auteurs, jonger dan veertig jaar, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan. Donderdag 11 januari 2018 wordt de BNG Bank Literatuurprijs uitgereikt. Murat Isik maakt ook nog kans om in het nieuwe jaar de Halewijnprijs te winnen. En zijn roman Wees onzichtbaar is door de boekenredactie van NRC Handelsblad geselecteerd voor beste Nederlandstalige boek van 2017. Op basis van het aantal ballen dat recensenten van deze krant gaven: vier of vijf, is er een lijst van vijfentwintig boeken gemaakt . NRC-lezers kunnen tot dinsdag 
19 december hun stem uitbrengen.

Gouden Griffel voor Koos Meinderts

Gouden Griffel voor Naar het noorden van Koos Meinderts (DLH april 2017). Hij ontving de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek dinsdagavond 3 oktober tijdens de opening van de Kinderboekenweek.  ‘Meinderts maakt de steeds hevige honger en kou voelbaar in schrijnende scènes, pijnlijke details en krachtige zinnen. Het is een prachtig boek met gedurfd slot waarin Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft’, aldus de jury .

Twee gasten uit seizoen 2016-2017 genomineerd

Nhung Dam (DLH april 2017) is met Duizend vaders genomineerd voor de Hebban Debuutprijs voor Beste Roman 2017. In totaal zijn er zes genomineerden waaronder ook Jente Posthuma (DLH november 2016) met Mensen zonder uitstraling.

Onbekend maakt onbemind

Het Holland International Blues Festival is weer voorbij. Veel bluesliefhebbers kijken alweer uit naar de derde editie. De kaartverkoop liep minder vlot dan vorig jaar. Dat had alles te maken met de line up, zoals dat zo mooi heet. Ik heb verschillende mensen horen mopperen dat er geen grote namen op het affiche stonden en dat ze daarom nog niet wisten of ze wel zouden gaan. Als je wacht op Eric Clapton of The Rolling Stones kun je wachten tot je een ons weegt. Waarom altijd gefocust op die grote namen? Waarom aarzelen we zo lang voordat we het avontuur aangaan? Waarom pas kaartjes kopen als op de valreep blueslegende Buddy Guy (1936!) nog wordt gecontracteerd? Verschillende artiesten en bands van misschien minder grote naam en faam hebben afgelopen weekend de sterren van de hemel gespeeld. Onbekend maakt onbemind. Jammer.

Zilveren Griffel voor Koos Meinderts

Koos Meinderts (DLH april 2017) heeft een Zilveren Griffel gewonnen (vanaf 6 jaar) voor Naar het noorden. Ook boeken van Anna Woltz en Martine Letterie, die eerder bij ons te gast waren, werden onderscheiden met prijzen. Op 3 oktober wordt bekend welke van de Zilveren Griffels wordt bekroond met Goud.

koos meinderts

Op zoek naar wat een vader kan zijn

‘Ik wilde kunst maken. Literatuur maken’

Joep van Ruiten, Dagblad van het Noorden dinsdag 18 april 2017

De in Groningen geboren actrice en theatermaakster Nhung Dam presenteert deze week in een pop-upstore in Amsterdam haar debuutroman Duizend vaders.

‘We gaan het hebben over een boek dat er nog niet is”, zegt Albert Haar tegen het publiek in café De Amer in Amen. Tegenover hem maakt actrice Nhung Dam zich in haar rode jurk op voor wat haar allereerste publieksinterview als schrijfster gaat worden. ,,In de trein hier naartoe belde mijn eindredactrice dat ze het echte boek net binnen heeft gekregen”, vertelt ze opgetogen. ,,Dit is de laatste keer dat ik met een stapel losse papiertjes zit.” 

Die stapel is de roman Duizend vaders . Nhung Dam is door de organisatoren van De Literaire Hemel in Amen gevraagd over het ontstaan te vertellen en om voor te lezen. Dat laatste doet ze met aanstekelijk enthousiasme: stemverheffingen en kleine gebaartjes, alsof iemand anders de controle over haar lichaam heeft overgenomen. Na twintig minuten verlaat ze vol adrenaline het podium om plaats te maken voor andere gasten: Gra Boomsma en Koos Meinderts. Donderdag wordt Duizend vaders in haar woonplaats Amsterdam gepresenteerd in een speciaal voor haar geopende Nhung Dam Pop Up Store. Haar debuut vertelt over de elfjarige dochter van twee Vietnamese bootvluchtelingen die in Nederland een nieuw bestaan proberen op te bouwen.

Als de vader van het meisje opnieuw besluit te vluchten, blijft de dochter met haar wanhopige moeder achter in een wereld vol meisjesfantasieën en vreemde types, zoals een gekke tante, scharrelaars, prostituees en de Chinese maffia. Nhung Dam (Groningen, 1984), die na haar toneelopleiding te zien is geweest in films, televisieproducties en zelfgeschreven theaterstukken, baseerde Duizend vaders deels op haar jeugd in Groningen, waar ze als dochter van twee bootvluchtelingen opgroeide in Beijum en aan de universiteit psychologie studeerde. Maar vooral deed ze een beroep op haar verbeeldingskracht. Ze wilde geen autobiografie schrijven, benadrukt ze ,,Ik wilde kunst maken. Literatuur maken. De ingrediënten die ik tijdens mijn jeugd heb meegekregen heb ik optimaal gefictionaliseerd. Dat mijn hoofdpersoon ook Nhung heet, maakt deel uit van een spel om te zien hoever ik daarin kan gaan.” Als kind deed Nhung zichzelf de belofte ooit een boek te schrijven. ,,Toen ik mijn studie deed, kreeg ik het benauwd. Ik dacht: Dadelijk ben ik psycholoog. Ik wil het toneel op, ik wil schrijven. Dadelijk ben ik tachtig en heb ik de dingen die ik wil doen niet gedaan. Toen dacht ik: Uiteindelijk moet je het zelf doen. Ik wil verhalen vertellen. Of dat op toneel is, of in een boek, maakt niet uit. Toen ben ik naar Amsterdam gegaan.”

Aan dat besluit ging een worsteling vooraf. ,,Mijn ouders woonden in Vietnam op de grens tussen noord en zuid. Ze zijn gevlucht voor de Vietcong en de Amerikanen. Ze hebben veel opgeofferd om mij een goed leven te bezorgen. Ik voelde daardoor een druk, alsof ik hen zou teleurstellen door actrice of schrijfster te worden. Ze hadden liever gezien dat ik fiscale economie was gaan studeren, of advocaat of dokter zou worden. Psychologie was al een soort compromis.”

De invloed die haar Vietnamese vluchtelingenachtergrond in Duizend vaders speelt, moet niet overdreven worden, vindt ze. ,,Ik dacht altijd dat het veel uitmaakte, en het maakt ook uit, maar iedereen heeft een achtergrond. Daar kom je pas achter als je anderen ontmoet. Of als je een stap maakt waardoor je afstand creëert van waar je vandaan komt. Het is niet altijd gerelateerd aan een land, het kan ook gerelateerd zijn aan een milieu. Iemand die als boerenzoon op Texel is opgegroeid, heeft ook een andere achtergrond.’’

Maar debuut is een boek over een zoektocht, niet naar één vader, maar wat een vader kan zijn. ,,Of wat een moeder kan zijn’’, vult ze aan. „Door het zoeken naar een antwoord, vallen voor mijn hoofdpersoon de grenzen weg. Kan een land een vader zijn? Kan vriendschap een vader zijn? Of iemand die raad geeft? Wij houden ons soms zo vast aan één ding – dat is je vader, dat is je moeder, dat is je land, dit wie je bent. Het antwoord zit in alles.”

De hoofdpersoon in Duizend vaders probeert vanuit een bijna onmogelijke positie de wereld te begrijpen, vertelt Nhung Dam vlak voordat ze weer naar Amsterdam terugreist. ,,Door dit boek te schrijven, hoopte ik dat zoiets kan: de wereld begrijpen. Maar bij ieder hoofdstuk zag ik meer vragen ontstaan. En nu het boek af is, weet ik het nog steeds niet. Ik blijf het hopen.”

Duizend vaders van Nhung Dam verschijnt donderdag 20 april bij De Bezige Bij. Prijs: 19,99 euro (348 blz.)

Foto: Jasper Moulijn

jaspar moulijn

Gezinsblad 08-02-2017

Hemels boekenprogramma

Annette Timmer en Albert Haar zijn bezig aan hun zestiende seizoen van De Literaire Hemel. Onder die naam interviewen ze iedere tweede vrijdag van de maand, van oktober tot en met april, in café De Amer in Amen drie schrijvers.

ASSEN – ,,Ik zit er vanaf het begin bij”, zegt Annette. ,,Wij zochten een sfeervolle locatie om voor publiek over literatuur te praten. Albert Haar kende Ab Sligter van De Amer goed en wist dat hij naast de vele bluesconcerten nog wel iets anders in zijn café wilde. Met een aantal mensen hebben wij Stichting De Literaire Hemel opgericht. En omdat Amen de locatie van De Literaire Hemel is, moesten het zeven bijeenkomsten per seizoen worden, want zeven is het heilige getal”, verklaart Annette de keuze.
,,We hebben een unieke formule bedacht. Per avond nodigen we drie gasten uit. Een schrijver van actuele Nederlandse literatuur. Iemand met regionale binding, dat kan zijn door de taal, het onderwerp van het boek of omdat de schrijver in het Noorden woont. En we hebben het onderdeel ‘Hemel of Hel’ waarin met een gast herinneringen worden opgehaald aan een overleden auteur. Dit kan bijvoorbeeld een groot bewonderaar zijn, een vriend, collega -schrijver of biograaf. Zo is het mogelijk om een schrijver die anders misschien in de vergetelheid raakt weer onder de aandacht te brengen.”
Naast de interviews is er bij binnenkomst, in de pauze en aan het eind van het programma instrumentale live muziek. Verder signeren de schrijvers hun boeken. Hiervoor wordt samengewerkt met Ingrid Verbruggen van boekhandel Van der Velde (voorheen Iwema) in Assen, die de boeken meeneemt. De Stichting krijgt subsidie van de provincie Drenthe en de gemeente Aa en Hunze en heeft enkele sponsors.

Annette speelt bij de programmering in op de actualiteit. ,,Ik maak daarom geen jaarprogramma. In september is onze folder met de najaarsprogrammering klaar en in december presenteren we de voorjaarsprogrammering.” Nieuw dit seizoen is de aandacht voor schrijvers met een migrantenachtergrond, zoals Sun Li en in maart Carolina Trujillo. ,,Ik ben zelf een enorme lezer, dus ik hou aardig bij wat er uitkomt. Als ik denk: dit is iets voor ons dan noteer ik dat. Verder heb ik contact met uitgeverijen en met schrijvers zelf. We hebben ondertussen meer dan 300 schrijvers in Amen gehad, dus een stevig netwerk opgebouwd. Schrijvers horen van elkaar ook over De Literaire Hemel. Wat wil je, met zo’n naam. De meesten komen uit de Randstad. Zij vinden het bijzonder en zijn heel verbaasd dat dit in zo’n klein dorpje bestaat. We krijgen veel complimenten voor de gastvrijheid en het geïnteresseerde publiek. We hebben vaste, trouwe bezoekers en mensen die gericht voor één van de schrijvers komen. Er ontdekken nog steeds mensen de hemel.”De volgende bijeenkomst is komende vrijdag, 10 februari. Albert interviewt dan Rudie Kagie over zijn memoir Hopman. Annette praat met Nop Maas over dichteres Hanny Michaelis, die tien jaar geleden overleed. Derde gast is Karin Amatmoekrim, geboren in Paramaribo. In 1981 emigreerde ze naar Nederland. Ze was elf jaar toen ze voor het eerst hoorde dat haar echte vader in Suriname woonde. Haar boek ‘Tenzij de vader’ is een portret van zowel vader als dochter. ,,Voor ons is altijd het grootste compliment als we horen: ‘Het was weer een Hemelse avond’.”
Aanvang: 20.30 uur. Entree is 15 euro voor volwassenen, voor jongeren tot en met 21 jaar 10 euro. Kijk voor meer informatie op www.literairehemel.nl.

Cindy Houwen
Foto Cindy Houwen

gezinsblad

Janneke Holwarda

Janneke Holwarda (DLH 12 februari 2016), Erik Nieuwenhuis  (DLH 8 maart 2013)  en Peter Middendorp (DLH 13 januari 2006) maken kans op het Belcampo Stipendium, de literaire prijs van de provincie Groningen die eens per twee jaar wordt toegekend aan een schrijver of dichter om literair talent te stimuleren. De winnaar krijgt als opdracht een novelle te schrijven die iets te maken heeft met Groningen. Voor het eerst is er een nominatie-ronde. ingebouwd. 

Pagina 1 van 2