Foto's laatste bijeenkomst

Arend Jan Heerma van Voss

Arend Jan Heerma van Voss overleden

Arend Jan Heerma van Voss (DLH februari 2013) is zondag 27 februari 2022 op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was schrijver, journalist, programmamaker, acteur en bestuurder.
Nadat hij hoofdredacteur van HP/De Tijd en van VPRO Radio was geweest begon hij met schrijven. In De Literaire Hemel werd hij geïnterviewd over Doki, een familiebericht . Het boek is een retro-reportage naar zijn jeugd en zijn zusje die verongelukte toen hij 3 jaar was.

Inez van dullemen

Inez van Dullemen (1925-2021)

Woensdag 24 november is Inez van Dullemen (DLH januari 2008) overleden. In haar zeventig jaar omspannende carrière schreef ze reisboeken, toneelstukken, verhalenbundels en zo’n dertig romans. 
In de Literaire Hemel werd ze geïnterviewd over Heldendroom. Deze autobiografische roman gaat over haar oudste broer, die fout was in de oorlog. 

Bij het grote publiek is Van Dullemen vooral bekend van Vroeger is dood (1976). Het boek werd bekroond door de Jan Campert Stichting en verfilmd met Jasperina de Jong in de hoofdrol.

In 1989 kreeg Van Dullemen voor haar hele oeuvre de Anna Bijns Prijs.

inez en gast

Anton Valens (1964-2021)

Schrijver en kunstschilder Anton Valens (DLH november 2005) is
7 november 2021 overleden. Joep van Ruiten schreef voor DvhN dit in memoriam:
 

Authentiek, met oog voor niet-zichtbaren

Het woord authentiek wordt te vaak gebruikt. In het geval van de zondag overleden Anton Valens kon het niet vaak genoeg. Zes volstrekt oorspronkelijke boeken publiceerde hij. Ze werden wellicht meer geprezen dan verkocht, maar wie ze leest houdt daar een bijzondere ervaring aan over. Als kunstschilder viel hij wellicht minder op, maar ook uit zijn (onder meer door art brut geïnspireerde) schilderijen spreekt een opmerkelijke manier van kijken en weergeven. 

Anton Valens (1964) werd geboren in Paterswolde, groeide op in Zuidhorn en woonde daarna op verschillende plekken. Niet goed wetend wat te doen, meldde hij zich na zijn middelbare schooltijd aan bij Academie Minerva om vervolgens naar de Rietveld Academie in Amsterdam over te stappen.
Als beeldend kunstenaar had de bedeesde Valens hooggespannen verwachtingen. ,,Ik dacht dat ik bij die 5 procent zou horen die later van zijn kunst zou kunnen bestaan. De hoogmoed van de jeugd”, vertelde hij aan deze krant. Om rond te komen, besloot hij in 1994 in de thuiszorg te gaan werken. Het leverde hem inspiratie op voor zijn debuutroman Meester in de hygiëne (2004).

Als schrijver viel Valens op door een scherp oog voor details, verrassende humor en een sterk ontwikkeld gevoel voor mededogen met mensen die niet vooraan staan of zich op een afwijkende manier door het leven bewegen. Zo vertelt zijn bekendste roman, het in Groningen spelende Het boek ONT , over een zelfhulpgroep van mannen die geen post durven open te maken.

Het boek ONT
 raakte een snaar, ook bij niet-Groningers, al liep Valens de prijs voor het Beste Groninger Boek mis. De roman leverde hem naast een nominatie voor de AKO Literatuur Prijs veel reacties op van mensen die zich in zijn personages herkenden. Het leidde tot zoveel post dat hij enige tijd niet meer tot werken kwam: „Leuk hoor die reacties, maar ik ben niet zo van het e-mailen. Al dat gecommuniceer tegenwoordig.”

In Het compostcirculatieplan (2016) zoekt een schilder en schrijver rust en bescherming op een volkstuincomplex, omdat het met de kunst, zijn eigenwaarde en plek in de maatschappij niet wil lukken. Ook uit deze roman spreekt een sterke sympathie voor de underdog en oog voor de niet-zichtbaren. Valens ergerde zich aan het idee van maakbaar succes en hield er niet van om in begrippen van winners en losers te denken.

Nadat in 2016 nierkanker bij hem werd vastgesteld, gaven artsen hem aanvankelijk nog twee jaar te leven. Ondanks zijn verslechterende gezondheid lukte het hem in 2019 opnieuw met een roman te komen, Chalet 152 , over een man die zich terugtrekt op een verlaten vakantiepark. Door het slikken van een geestverruimend middel gaat hij op zoek naar antwoord op vragen als ‘wie ben ik?’, ‘wat ben ik?’ en ‘is er leven na de dood?’

Anton Valens is 57 jaar geworden.

Remco Ekkers overleden

Remco Ekkers is vrijdag 4 juni onverwacht overleden. De dichter, schrijver en recensent kreeg in zijn woonplaats Zuidhorn op straat een hartaanval. Maart 2004 was hij te gast in DLH om over C.O. Jellema te vertellen. Op 1 juli zou hij 80 jaar worden. Joep van Ruiten schreef voor DvhN een in memoriam, wat we gedeeltelijk hieronder aanhalen:

Ekkers was jarenlang docent aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) en daarnaast poëzierecensent voor verschillend bladen en tijdschriften, waaronder  De Poëziekrant , de  Leeuwarder Courant en literair weblog  Tzum . Ook hield hij een blog bij en verspreidde hij via Twitter poëtische berichten. In april verscheen bij uitgeverij kleine Uil nog een dichtbundel van zijn hand,  Hup over de sofa . In die bundel toonde Ekkers zich een vitaal en levenslustig dichter, bezorgd over het geweld in de wereld, maar ook zeer gevoelig voor de kracht en schoonheid van kunst in het algemeen en literatuur in het bijzonder. 


De in Bergen Noord-Holland geboren, maar in Den Helder getogen Ekkers studeerde als zoon van een ambtenaar Nederlands in Groningen. Na een tijdje als leraar op een middelbare school in Haren besloot hij pedagogiek te studeren en vervolgens aan de slag te gaan bij de NHL. Als dichter debuteerde hij in 1979 met de bundel  Buurman. 

Bekend werd hij echter met  Haringen in de sneeuw , een uitgave die in 1985 werd bekroond met een Zilveren Griffel, een onderscheiding voor kinderliteratuur - niet eerder was een dichtbundel met een griffel bekroond. Ekkers, die lang bijdragen leverde voor de rubriek De Blauwe Geruite Kiel in  Vrij Nederland , is altijd promotor geweest van poëzie voor alle leeftijden. 

In het literaire leven in Noord-Nederland was hij prominent aanwezig. Overal kon je hem tegenkomen, aan veel projecten leverde hij bijdragen: als voordrager, jurylid, bezoeker van evenementen en presentaties en als schrijver van gedichten voor bloemlezingen. Als docent aan de Schrijversvakschool Noord-Nederland heeft hij veel aankomende dichters op weg geholpen. 

Remco Ekkers klein

F. Bordewijk-prijs 2020 voor Anjet Daanje

Anjet Daanje (DLH Buitengewoon 2020) heeft met haar roman De herinnerde soldaat de F.Bordewijk-prijs 2020 gewonnen. 

'Slechts zelden verschijnt er een roman die werkelijk afwijkt, die de lezer niet zozeer behaagt, als wel betovert,'  schreef de jury. 'Soms is zo’n  vreemde eend in de bijt dan ook nog een uitzonderlijk goed boek. Dat geldt voor De herinnerde soldaat, het meesterwerk van de sinds haar debuut in 1993 veel te weinig opgemerkte auteur Anjet Daanje.'
Haar roman werd eerder uitgeroepen tot Beste Groninger Boek categorie fictie. 

Anjet Daanje (Wijster 1965) is voor bezoekers van De Literaire Hemel zeker geen onbekende. Ze was ook al december 2016 te gast in Amen om te vertellen over JL

anjet daanje

Beste Groninger boek 2020

Beste Groninger Boek 2020

De tussenzus van Vincent Kortmann (DLH oktober 2020) is gekozen tot Beste Groninger Boek 2020 in de categorie fictie. De prijs werd door NOORDWOORD vrijdag 12 maart overhandigd. Volgens de jury is De tussenzus: “Een vlot geschreven verhaal over onthechte jonge mensen. Vincent Kortmann weet zware thema’s op een luchtige toon en met veel vaart te brengen. Het boek zal zeker ook jongeren aanspreken.”

In de categorie non-fictie was Emiel Hakkenes (DLH januari 2014) de winnaar met Gas. Het verhaal van een Nederlandse bodemschat.

Erik Ader (DLH november 2020) haalde met Oorlogen &oceanen de shortlist voor Het Beste Groninger Boek.

Korte filmpjes van de prijsuitreiking zijn te vinden op: Beste Groninger Boek - NOORDWOORD

Vincent Kortmann Staand

 

Libris Geschiedenis Prijs 2020

Journalist en schrijver Pieter van Os (DLH januari 2020)  heeft voor zijn boek Liever dier dan mens de Libris Geschiedenis Prijs 2020 gekregen. 
De onderscheiding is bedoeld voor historische werken die een algemeen publiek aanspreken. Pieter van Os is geboren in Garnwerd. Hij heeft vier jaar in Polen gewoond waar hij Liever dier dan mens schreef dat eind 2019 uitkwam.
Het boek gaat over de overlevingstocht van Mala Rivka Kizel, een joods meisje uit Warschau dat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende identiteiten aanmat om te ontsnappen aan de Holocaust. Na rondzwervingen door Europa belandde ze in Amstelveen, waar ze op 94-jarige leeftijd nog altijd woont.
„Van Os reisde voor zijn boek door Oost-Europa, en laat zien dat de historicus die zoekt ook veel kan vinden.
Aan de hand van het overlevingsverhaal van één vrouw schreef hij een indringend en onthutsend, maar ook genuanceerd boek over het vreselijke lot van de Joden, en tegelijkertijd over actuele obsessies met volksaard en identiteit”, schrijft de jury over het boek.
Eerder dit jaar won hij met
Liever dier dan mens de Brusseprijs.

pieter van os

Shortlist

Marcel Möring (DLH oktober 2019) heeft meAmen de shortlist van de eerste Boekenbon Literatuurprijs 2020 gehaald. 12 november wordt het winnende boek bekend gemaakt.

moring

Anton Wachterprijs

Annemarie Haverman ( DLH december 2019) heeft met De achtste dag de Anton Wachterprijs 2020 gewonnen. Eerder kreeg ze voor deze debuutroman de Bronzen Uil. Haverman schrijft wekelijks voor Dagblad De Gelderlander een column over haar zwaar gehandicapte zoon. Ook in De achtste dag speelt een gehandicapte zoon ene belangrijke rol. Weduwnaar Egbert is terminaal ziek, maar heeft de zorg over zijn volledig van hem afhankelijke zoon. Hoe moet dat? De jury van de Anton Wachterprijs stelt dat het een vakkundig geschreven boek is. ”Een onmogelijk zwaar thema, maar beheerst en met groot vakmanschap geschilderd. Tederheid en harde werkelijkheid gaan hand in hand.” De prijs, die eerder ging naar o.a. A.F.Th.van der Heijden, Arnon Grunberg en Ilja Leonard Pfeijffer wordt begin november uitgereikt.

annemarie haverkamp

Winnaar Poëziedebuutprijs 2020

Iduna Paalman uit Rolde (DLH november 2019) heeft met De grom uit de hond halen de Poëziedebuutprijs 2020 gewonnen. Uit het juryrapport
“Paalman dicht met een cool die het niet moet hebben van grote, vormelijke experimenten, wel van grote beheersing. Het contrast tussen de beklemming, de nieuwsgierige observaties en talige precisie houdt de lezer alert.”

Iduna en Annette Copy

Nominaties

1 September is de longlist van De Nederlandse Biografieprijs bekend gemaakt.
Voor de tweejaarlijkse prijs komen 12 boeken in aanmerking. Genomineerd zijn oa:

Kellendonk. Een biografie - Jaap Goedegebuure (DLH dec. 2015)
Hemelse mevrouw Frederike. Biografie van Fritzi Harmsen van Beek - Maaike Meijer (DLH dec.2018) 

Hannema, museumdirecteur. Over kunst en illusie - Wessel Krul (DLH april 2019).

 

Wessel Krul Albert Haar Copy


Ook in de jury zitten bekenden van De Literaire Hemel:
Elisabeth Leijnse, schrijfster van Cécile en Elsa, strijdbare freules, was januari 2017 te gast en Mary Kemperink vertelde februari 2004 over Vestdijk.

27 Oktober is de prijsuitreiking.

Marcel Möring (DLH oktober 2019) maakt met Amen kans op de eerste Boekenbon Literatuurprijs 2020. Op 29 september maakt de jury de shortlist en 12 november het winnende boek bekend.

DLH 11 10 2019 Marcel Moring Copy

Pieter van Os wint Brusseprijs

Schrijver en journalist Pieter van Os (DLH januari 2020) heeft met zijn boek Liever dier dan mens. Een overlevingsverhaal de Brusseprijs 2020 voor het beste journalistieke boek gewonnen. 
Volgens de jury is het boek "grote journalistiek, hoewel het misschien niet volgens de klassieke journalistieke wetten is opgezet. Het legt de lat heel hoog voor de inzendingen voor de komende jaren." 

pieter van os winnaar brusseprijs 2020 voor beste journalistieke boek

Genomineerd

Welkom in de club van Thomas van der Meer (DLH januari 2020) en Draaidagen van Bianca Boer (zou april 2020 te gast zijn) staan op de longlist van de Hebban Debuutprijs 2020. Een honderdkoppige lezersjury bepaalt de shortlist en een professionele jury kiest vervolgens een winnaar.

foto lh Copy

 

 

Overleden

Alexander Münninghoff (DLH november 2015) is 28 april overleden. Münninghoff (1944-2020) was journalist en schrijver. Op zijn 70ste publiceerde hij zijn autobiografie De stamhouder. Het boek werd een bestseller en bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs 2015. In ons gastenboek schreef hij: “Het was groot en goed in De Literaire Hemel! Hoop er ooit nog eens definitief in te belanden.” 

munninghoff

Nominaties Brusseprijs 2020

Elsbeth EttyIn de man zit nog een jongen (DLH februari 2019) en
Pieter van OsLiever dier dan mens (DLH januari 2020) staan op de longlist van de Brusseprijs 2020. De jury van deze prijs voor het beste journalistieke boek van het afgelopen jaar heeft in totaal vijftien titels gekozen. Begin mei volgt de shortlist met vijf nominaties voor de prijs. De winnaar wordt 13 juni bekendgemaakt in een uitzending van NOS Met het Oog op Morgen.

foto

Sabine van den Berg

Nominaties Beste Groninger Boek 2020

Sabine van den Berg (DLH januari 2019) is met haar dichtbundel Nestvlinders genomineerd voor het Beste Groninger Boek 2020 fictie. Ook Anjet Daanje ( DLH december 2016) en Wouter Godijn ( DLH 2014) maken kans op de prijs. Uit een totaal van 49 inzendingen koos de jury negen boeken die in aanmerking komen voor de prijs. Vier in de categorie “fictie” en vijf in de categorie “non-fictie”. De verkiezing van het Beste Groninger Boek wordt georganiseerd door Noordwoord. 
De prijswinnaars worden bekendgemaakt op de laatste zondag van de Boekenweek: zondagmiddag 15 maart, van 13.30 tot 15.45 uur in Forum Groningen. De toegang is gratis.



sabine van de berg

Nominaties Ida Gerhardt Poëzieprijs

Iduna Paalman (DLH november 2019) is met haar debuutbundel De grom uit de hond halen genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs. In december koos de Volkskrant haar ook al tot literair talent van 2020. Andere kanshebbers zijn Bart Moeyaert en Marieke Lucas Rijneveld, Op 14 maart wordt bekend wie de prijs krijgt.

iduna paalman

Longlist Libris Literatuurprijs

Thomas van der  Meer ( DLH januari 2020) is één van de achttien kandidaten voor de Libris Literatuurprijs. Zijn boek Welkom bij de club staat op de longlist.
Op 2 maart volgt de shortlist van zes titels en op 11 mei maakt de juryvoorzitter de winnaar bekend.

thomas van der meer

Rob Molin

Biograaf Rob Molin overleden

8 December 2019 is schrijver, essayist en recensent Rob Molin overleden. Hij is twee keer geïnterviewd in De Literaire Hemel: november 2007 over Adriaan Morriën, over wie hij de biografie Lieve rebel schreef. En april 2014 naar aanleiding van zijn biografie van Bertus Aafjes: In de schaduw van de hemel. Rob Molin was 72 jaar.  Kester Freriks publiceerde 10 januari een necrologie in NRC Handelsblad: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/10/hij-verlangde-anders-te-leven-a3986406 

rob molin en annette timmer

 

De ommegang genomineerd voor Libris Literatuur Prijs 2019

Jan van Aken (DLH maart 2019) is een van de zes kanshebbers voor de Libris Literatuur Prijs 2019. Zijn roman De ommegang staat op de shortlist. In de jury zit o.a. Erica van Boven uit Groningen. Zij was eerder lid van de jury van de F.Bordewijkprijs 2018, die Jan van Aken in januari kreeg overhandigd. De uitreiking van de Libris Literatuur Prijs is 6 mei.

07 Jan van Aken 3

Pagina 1 van 2