11 OKTOBER 2019: START SEIZOEN MET NIEUWE AANVANGSTIJD EN PRESENTATIE ROMAN ‘AMEN'

Vrijdag 11 oktober wordt het 19e seizoen van De Literaire Hemel geopend met de nieuwe roman van Marcel Möring. ‘Amen’ gaat over een archeoloog die onderzoek doet op het terrein van kamp Westerbork. Ondertussen worstelt hij met een stukgelopen huwelijk. Aanvankelijk had de schrijver een heel ander boek voor ogen. Modernistisch, Gerrit Krol-achtig. Persoonlijke omstandigheden dwongen hem tot een diepgravend denkproces. Dat leidde tot ‘Amen’, zijn meest autobiografische roman. 

Ook vers van de pers is ‘De schrijver die over de soep vloog’, de biografie van Frans Pointl, geschreven door David de Poel. In oktober is het vier jaar geleden dat Pointl overleed. Hij was een schrijver van een klein oeuvre die een groot relativeringsvermogen bezat dat aan het cynische grensde. De Poel heeft hem van dichtbij meegemaakt. Tegelijk komt het ‘Verzameld werk’ uit met al zijn verhalen en gedichten.

Paula Laning uit Drijber is naast werkcoach schrijver. Van haar verschenen onlangs ‘Als zelfs je naam niet van jou is’ en ‘Van schrijfplan tot debuutroman in 41 zkv’s’. 

Annette Timmer en Joep van Ruiten verzorgen de interviews en pianist Maarten Koekkoek de muziek. 
Lees hier het complete najaarsprogramma: 
www.literairehemel.nl


Annette en Joep op podium ©Marcel Jurian de Jong kopie

Marcel Möring heeft een meermaals bekroond oeuvre bij elkaar geschreven. Assen, waar hij opgroeide, speelt daarin een prominente rol. De liefde bracht hem in Rotterdam, maar toen zijn echtgenote hem plotseling verliet keerde hij terug naar Drenthe. In de Wijk schreef hij in twee jaar ‘Amen’, voor zijn doen snel. Hij veranderde wel halverwege van koers. De hoofdpersoon bleef hetzelfde: een archeoloog die opgravingen doet op terrein van Kamp Westerbork. Maar het draaide steeds meer om de vraag: wat is liefde eigenlijk, hoe kan dat zo maar ophouden, wat is je eigen rol.

Frans Pointl (1933 – 2015) werd in 1989 op slag beroemd door een interview in het televisieprogramma van Adriaan van Dis over zijn prozadebuut ‘De kip die over de soep vloog’. De verhalenbundel werd een bestseller en genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Hij werd geprezen om zijn humor en heldere stijl. David de Poel beschrijft in zijn biografie onder meer de laatste jaren van Frans Pointl, hoe hij plotseling ernstig ziek werd en lang moest revalideren. Tot zijn laatste ademteug bleef hij geestig en ad rem.

Paula Laning
verhuisde in 2012 van Appingedam naar Drijber. Ze leerde anders naar de agrarische sector kijken en niet te snel te oordelen. Dit verwerkte ze in ‘Als zelfs je naam niet van jou is’. Wie ben je als zekerheden wegvallen? Hoe dit boek tot stand kwam valt te lezen in ‘Van schrijfplan tot debuutroman in 41 zkv’s’.

De Literaire Hemel, vrijdag 11 oktober 2019 in café De Amer in Amen
Aanvang: 20.15 uur. Toegang: € 15,00
Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.