Winnaar Bronzen Uil, biograaf Drs. P en winnaar Hendrik de Vriesstipendium in Amen

Vrijdag 13 december is Annemarie Haverkamp te gast in café De Amer in Amen. Annette Timmer praat met haar over ‘De achtste dag’, een roman over de liefde voor een vrouw en een kind, en over de vraag wat we achterlaten als we sterven. Haverkamp won er de Bronzen Uil 2019 mee, de Vlaamse literatuurprijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman. Het eerder aangekondigde interview met Jaap Scholten is verplaatst naar vrijdag 13 maart a.s.


Joep van Ruiten vraagt Michèl de Jong hoe je een biografie schrijft van iemand die zeer op zijn privacy was gesteld. Drs. P (1919-2015) tekstdichter en kleinkunstenaar, deed over zijn leven er stelselmatig het zwijgen toe. Michèl de Jong heeft Heinz Polzer, zoals Drs.P eigenlijk heette, de laatste acht jaar voor zijn dood van nabij meegemaakt.

Esmé van den Boom won met haar voorstel voor de poëziebundel ‘Eigen kamers’ vorig jaar het Hendrik de Vriesstipendium van de gemeente Groningen. Van den Boom voerde bijna twintig gesprekken met vrouwen over de beslissingen die ze maken en maakten voor de toekomst. In Amen wordt haar debuut gepresenteerd. 

Annemarie Haverkamp (1975) is hoofdredacteur van universiteitsblad Vox, columniste van De Gelderlander en freelance journaliste voor onder meer NRC Handelsblad. Ze publiceerde eerder vier columnbundels over haar zoon Job, die door een zeldzame chromosoomafwijking ernstig geestelijk en lichamelijk gehandicapt is. In 2010 verscheen haar non-fictieroman ‘Dolgelukkig zijn wij’. ‘De achtste dag’ is haar debuutroman. De jury van De Bronzen Uil was onder de indruk van de uitgemeten zakelijkheid waarmee de auteur erin slaagt om wat onafwendbaar is, menselijk te maken.

Michèl de Jong (1984) uit Groningen is archeoloog en publicist. Hij was bevriend met Drs. P met wie hij de bundel ‘Kijkvoer & Leesgenot’ schreef. En hij is mede-samensteller van Drs.P’s laatste boek, ‘Jongste ontdekkingen’. Michèl werkt aan de biografie van Heinz Polzer, die 100 jaar geleden werd geboren in Zwitserland en een kleurrijk leven had. Drs. P nam een unieke plaats in binnen de Nederlandse kleinkunst en was als nestor van het light verse een leermeester en inspiratiebron voor talloze plezierdichters en cabaretiers. In 1997 ontving hij de Blijvend Applaus Prijs voor oud-podiumkunstenaars en in 2000 de Tollensprijs voor zijn gehele oeuvre. 

Esmé van den Boom (1993) was huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Nu is ze collectioneur van DNK in Assen en boekbespreker bij de Literatuurclubs Drenthe. ‘Eigen kamers’ is haar debuut. De bundel biedt een kijkje in de kamers van anderen én een spiegel van de eigen kamer. 

Pianist Freek Luik zorgt voor de muzikale omlijsting.

De Literaire Hemel, vrijdag 13 december 2019 in café De Amer in Amen.
Aanvang: 20.15 uur. Toegang: € 15,00
Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.